BLOG
Innovation Agents on a mission

Every month a ChemistryNL innovation Agent will give you an insight in their daily life (in Dutch).  Read the blogs of our Innovation agents: Laura M’Rabet, Martin van Dord, Caroli Buitenhuis, Anton Schotman, René Reijtenbagh and Eric van Sprang.

This month Martin van Dord tells all about his activities as an innovation agent.

Op een voetstuk

Mensen anders laten kijken; een interessante uitdaging. Anders laten kijken naar de rubber- en kunststofproducten die door iedereen en overal gebruikt worden. Veel van deze producten zijn namelijk slim, vernuftig en duurzaam. Best zonde dus dat velen ze haast gedachteloos gebruiken. Maar hoe krijg je mensen zover dat ze anders naar iets gaan kijken? Een voor de hand liggende methode: door ze anders te presenteren. Als museumobject; iets met waarde. Maar ook door iets in context te plaatsen en te duiden waarom het zo bijzonder is.

Anders dan normaal
Op deze twee aspecten is de Rethink Plastics Expo gebaseerd. Deze tentoonstelling met tientallen cases maakte zijn debuut tijdens de Kunststoffenbeurs 2021. Elk van de cases werd gepresenteerd als een museumobject. Anders dan normaal, op een voetstuk en met informatie over het duurzame en innovatieve aspect ervan.
Het prikkelde de nieuwsgierigheid, deze enorme stand van zeven bij negentien meter met veelal transparante wanden, vol met een schijnbaar eclectische verzameling aan objecten. Bezoekers liepen binnen en zagen producten in een ander licht. Onbekenden raakten met elkaar aan de praat over een case; mooi om te zien. Niet per se omdat ze niet bekend zijn met het product of de materialen, maar omdat de Expo ze ‘dwingt’ om er anders naar te kijken.

Innovatiehelpdesk
Maar de Rethink Plastics Expo is nog niet klaar. Naast het aanvullen van de collectie cases voor volgende Expo’s, willen we extra aandacht besteden aan hoe wij bedrijven kunnen helpen om zelf te verduurzamen en innoveren. Als innovatiecoach help ik alle bedrijven die willen “innoveren met polymeren” daarbij, bijvoorbeeld door ze te verbinden met partners in het ChemistryNL innovatienetwerk, zoals CIRCO en GoChem. Dit aspect willen we in de vorm van de innovatiehelpdesk verder ontwikkelen en koppelen aan de Expo.

Tegen iedereen die nog twijfelt wil ik zeggen: Wordt actief en ga aan de slag met je keten; de hele keten. Het lijkt misschien een grote stap om te nemen, maar iedereen kan verduurzamen en innoveren, op wat voor schaal dan ook. Soms is het slechts een kwestie van ergens op een andere manier naar kijken.

Meer over Martin van Dord
Martin van Dord is innovation agent voor ChemistryNL. Daarnaast is hij innovatiecoach bij de NRK, de brancheorganisatie van de rubber- en kunststofindustrie. Namens de NRK is hij actief bij het activeren van ondernemers en het initiëren van projecten op het gebied van klimaat en innovatie, zoals CO2- en energiereductie, Circulaire Economie en innovatie. Martin is tevens bestuurslid van NRK Compoundeurs en NRK PVT Kunststofverwerkers. Door zijn lange ervaring en grote netwerk in de rubber- en kunststofindustrie kan hij u bij bijna elke innovatievraag rond polymeren in contact brengen met de juiste partij. Neem contact op via 06-23426593 / vandord@nrk.nl

Meet the innovation agents

Menu