Kijkje in de keuken

Als innovatiemakelaar ontmoet je diverse mensen die gepassioneerd met hun technologie bezig zijn en een enorme drive hebben om er iets van te maken.

Als nieuwsgierige makelaar en om beter te begrijpen wat deze mensen doen en wat ze beweegt komen mijn collega Anton Schotman en ik dan ook graag bij langs deze mensen. De locaties zijn soms verrassend en variëren net als de mensen. Van achteraf gelegen industrieterreinen tot drukke scienceparken. Eén ding delen ze, en dat is de passie voor wat men doet. Tijdens een bezoek krijg je vaak kijkje in de keuken om een gevoel te krijgen wat men aan het doen is en waar men naar toe wil.

Naast de inspiratie is dit erg inzichtelijk en ook erg belangrijk om te kunnen makelen en verbinden. Een van onze laatste bezoeken was aan een start-up en een scale-up op het Sciencepark in Amsterdam.

De dynamiek van een park vol met gedreven mensen is zeer inspirerend. Zo ook de gepassioneerde CTO van een start-up VitroTem. VitroTem is een bedrijf gespecialiseerd in het maken van unieke sampling technieken op basis van grafeen om vloeistoffen te analyseren met Electronen Microscopische De CTO en haar collega’s gaven met volle overtuiging uitleg over hun technologie en een kijkje in hun keuken. Daar werden we meegenomen hoe hun technologie werd klaargemaakt voor de eerste stapjes in de markt. Verbluffend om te zien dat men met vliesjes grafeen van slechts 1 (!) atoomlaag dik kleine waterdruppeltjes vacuümdicht kan opsluiten om zo de, al dan niet biologische, inhoud van de druppel met een elektronenmicroscoop kan onderzoeken.

Met minstens zoveel passie en energie werden wij ontvangen bij de scale-up Amsterdam Scientific Instruments. ASCI heeft een unieke detector technologie die gebruikt word in de nichemarkt van Electronen Microscopie. Met verve werd de technologie uiteengezet en waar deze een plek heeft in een technologische niche. Ook hier werd ons een kijkje in de keuken gegund. Het multidisciplinaire karakter van high instrumenten is altijd indrukwekkend om te zien. Inspirerend om te zien hoe men hier het hele proces van het letterlijk in elkaar schroeven, tot testen, meten en software ontwikkeling op relatief klein oppervlak helemaal beheerst.

Voor een innovatiemakelaar zijn dit inspirerende partijen om mee te helpen deze nieuwe technologieën een stap verder in de wereld te brengen.

Daarom geef ik mee, Anton en ik komen graag bij u langs voor een kijkje in de keuken.

Eric van Sprang, Innovatiemakelaar TI-COAST. 

Eric is bereikbaar via e-mail: Eric.vansprang@ti-coast.com

Meer informatie over de diensten van onze Innovation Agents.

Blog oktober 2021

Het TI-COAST Innovatieloket

In de rol van innovatiemakelaar voor TI-COAST is het ontzettend inspirerend om te zien hoe creatief en bevlogen mensen kunnen zijn. Of het nu op het gebied is van nieuwe materialen, producten of processen, iedere week zijn er weer mensen die met hele mooie ideeën komen. Voor de lezers die niet bekend zijn met deze gemeenschap, TI-COAST is de innovatiegemeenschap die zich specifiek richt op de kunde van het meten en detecteren en de interpretatie van de resultaten.

Een idee vertalen naar een technologische innovatie is uitdagend. Een simpele twee regels op een bierviltje kunnen het startpunt zijn van een lange boeiende reis met een zeer onzekere uitkomst. Een traject van meerder jaren is zeker niet ondenkbaar (in mijn ervaring meestal een feit) inclusief alle uitdagingen en tegenslagen die men tegenkomt. Maar absoluut de moeite waard indien men een eindpunt bereikt. Het zal je niet verbazen dat de reis vaak voortijdig wordt afgebroken, maar laat dit zeker geen drempel zijn.

Als kleine beginnende partij is de realiteit dat er veel vragen zijn en dat niet alle kennis aanwezig is. Laat staan de middelen om het allemaal uit te zoeken. Het is daarom belangrijk om snel te achterhalen of de ingeslagen weg zinnig is. Vele managementboeken zijn er over geschreven, maar wat nu de juiste weg is weten we pas achteraf.

Het ontwikkelen van nieuwe processen of materialen is arbeids- en kapitaalintensief. Om inzicht te krijgen in de voortgang is het uitvoeren van analyses en metingen noodzakelijk. Hier mag men best kritisch zijn, immers het bepalen van de faal- of succesfactor wordt op deze metingen gebaseerd.

De innovatiegemeenschap TI-COAST kan hier een helpende hand bieden. Het is daarom goed om te weten dat binnen het TI-COAST netwerk een innovatieloket bestaat dat mkb faciliteert in het opzetten van een analysestrategie en advies geeft op welke wijze en waar metingen kunnen worden uitgevoerd. Dit om te voorkomen dat er onnodige vertraging wordt opgelopen in de ontwikkeling of borging van een product of proces.

Indien je meer wilt weten over het innovatieloket kun je de TI-COAST website bezoeken of mij direct mailen.

Eric van Sprang, Innovatiemakelaar

Meet the innovation agents

Menu