Het TI-COAST Innovatieloket

In de rol van innovatiemakelaar voor TI-COAST is het ontzettend inspirerend om te zien hoe creatief en bevlogen mensen kunnen zijn. Of het nu op het gebied is van nieuwe materialen, producten of processen, iedere week zijn er weer mensen die met hele mooie ideeën komen. Voor de lezers die niet bekend zijn met deze gemeenschap, TI-COAST is de innovatiegemeenschap die zich specifiek richt op de kunde van het meten en detecteren en de interpretatie van de resultaten.

Een idee vertalen naar een technologische innovatie is uitdagend. Een simpele twee regels op een bierviltje kunnen het startpunt zijn van een lange boeiende reis met een zeer onzekere uitkomst. Een traject van meerder jaren is zeker niet ondenkbaar (in mijn ervaring meestal een feit) inclusief alle uitdagingen en tegenslagen die men tegenkomt. Maar absoluut de moeite waard indien men een eindpunt bereikt. Het zal je niet verbazen dat de reis vaak voortijdig wordt afgebroken, maar laat dit zeker geen drempel zijn.

Als kleine beginnende partij is de realiteit dat er veel vragen zijn en dat niet alle kennis aanwezig is. Laat staan de middelen om het allemaal uit te zoeken. Het is daarom belangrijk om snel te achterhalen of de ingeslagen weg zinnig is. Vele managementboeken zijn er over geschreven, maar wat nu de juiste weg is weten we pas achteraf.

Het ontwikkelen van nieuwe processen of materialen is arbeids- en kapitaalintensief. Om inzicht te krijgen in de voortgang is het uitvoeren van analyses en metingen noodzakelijk. Hier mag men best kritisch zijn, immers het bepalen van de faal- of succesfactor wordt op deze metingen gebaseerd.

De innovatiegemeenschap TI-COAST kan hier een helpende hand bieden. Het is daarom goed om te weten dat binnen het TI-COAST netwerk een innovatieloket bestaat dat mkb faciliteert in het opzetten van een analysestrategie en advies geeft op welke wijze en waar metingen kunnen worden uitgevoerd. Dit om te voorkomen dat er onnodige vertraging wordt opgelopen in de ontwikkeling of borging van een product of proces.

Indien je meer wilt weten over het innovatieloket kun je de TI-COAST website bezoeken of mij direct mailen.

Eric van Sprang, Innovatiemakelaar

Meet the innovation agents

Menu