Blog december 2021 – Earth calling to Mars

Men krijgt nogal eens trek onderweg. Tankstations en on-the-go winkels spelen daar handig op in. Meestal is er wel keuze tussen appels of bijvoorbeeld een Mars. Maar voor beide producten geldt dat je na consumptie met klokhuis of verpakking blijft zitten. Een klokhuis is mooie biomassa en kan geen kwaad maar hoe zit dat met die Marsverpakking?

20 miljoen repen per dag
In de Marsfabriek in Veghel worden per dag meer dan 20 miljoen repen geproduceerd. Op jaarbasis is dat meer dan 9 miljard stuks. Deze worden allemaal verpakt in plastic gemaakt van fossiele grondstoffen: in dit geval polypropylene (PP) wat niet afbreekbaar is.

Maar eerst terug naar de lege Marsverpakking in Nederland. Hier hebben we een systeem waarbij plastic ingezameld en gerecycled kan worden. Maar in dit geval praten we over een Mars die dus veelal onderweg wordt gekocht en direct wordt gegeten. Onderweg staan er wel vuilnisbakken maar meestal geen plastic recycling bakken. De inhoud van de vuilnisbakken belandt rechtstreeks in de verbrandingsoven. De Marsverpakking laat dan CO2 los vanwege de fossiele grondstoffen. Maar vaak zijn er ook al verpakkingen uit de vuilnisbakken gewaaid of zijn ze er door vogels uitgehaald. Of gooit men de verpakking naast bak in plaats van erin. Zo blijkt uit rapportages dat er dagelijks zo’n 250.000 verpakkingen in de Nederlandse natuur belanden.

Microplastics
Van de meer dan 9 miljard repen die Mars produceert, zijn de meeste voor export bestemd. Maar… in meer dan 80% van alle landen ter wereld is er helemaal geen plastic inzameling en ook geen plastic recycling. Daar eindigt de verpakking in het beste geval in een verbrandingsoven maar zal over het algemeen, net als hier, zwerfafval gevoelig zijn óf op de vuilnisbelt belanden. Je kunt je voorstellen dat zo’n flubberplasticje dan met een beetje wind alle kanten opwaait.

Plastic verpakkingen zoals de Marsverpakking van PP, die lang in het zwerfafval of bovenop een vuilnisbelt liggen, fragmenteren uiteindelijk in kleine stukjes. Hoe kleiner deze stukjes hoe groter het gevaar dat ze zich als microplastics of zelfs nanoplastics gaan gedragen. In het slechtste geval krijgen wij als mens deze stukjes binnen. Microplastics kunnen ons stelsel nog wel passeren maar het kan ook zijn dat de kleinere nanoplastics onze maagwand, darmwand of zelfs via de longen ons stelsel binnendringen.  Met mogelijk ontstekingen in ons lichaam als gevolg. Hier wordt inmiddels veel onderzoek naar gedaan.

Verpakking uit eigen reststroom
Terugkomend op de verpakking van Mars. Deze is dus enorm voor verbetering vatbaar. De ideale verpakking zal in de toekomst niet meer van fossiele grondstoffen gemaakt worden en zal de eigenschap moeten hebben om in verschillende omstandigheden af te kunnen breken én om gerecycled te kunnen worden.

Het verpakkingsmateriaal zal niet van een voedselproduct moeten afkomen en voorkeur gaat uit naar een materiaal dat liefst uit eigen reststroom komt of die overal ter wereld voedselveilig geproduceerd kan worden.

En laat het nu zo zijn dat de Marsfabriek in Veghel zélf een reststroom produceert waarvan in de toekomst hun eigen verpakking gemaakt kan worden! Hun eigen afvalwater bevat suikers en vetzuren waar bepaalde microben uitstekend op gedijen. Deze kunnen, nadat ze zich helemaal volgegeten hebben een stofje achterlaten dat uitstekend kan dienen als basis voor een nieuw bioplastics: PHA (PolyHydroxy Alkanoates). En daar is de Marsreep straks uitstekend in te verpakken.

Aarde roept naar Mars dat er duurzame mogelijkheden zijn. Nu maar hopen dat Mars een beetje opschiet!

Contact opnemen met Caroli Buitenhuis
Voor innovatievragen rondom het ontwikkelen van bioplastics, het verduurzamen van producten of verpakkingen of een bezoek aan de Bioplastics Hub in Amsterdam, kun je contact opnemen met Caroli Buitenhuis via info@greenserendipity.nl. Meer informatie over de activiteiten van Green Serendipity vind je hier.

Wil je meer weten over het nieuwe bioplastics PHA voor verpakkingen en producten? Dan kun je je nu vrijblijvend aanmelden voor de bijeenkomst op 11 februari 2022 in Amsterdam.

Gratis deskundige support om te versnellen

Blog april 2021

Innovatiemakelaar in de Circulaire Economie; Circulaire economie passend bij onze ecosystemen
Tijdens mijn rondjes hardlopen heb ik altijd goed tijd om na te denken. Vanochtend ging dat over het container begrip ‘circulaire economie’. Ongeveer alles wat je kunt bedenken, moet ‘circulair’ worden en daar moet dan ook een verdienmodel aan vastzitten t.b.v. de economie. Maar vaak wordt er eerst vanuit het bestaande verdienmodel gedacht en dan pas hoe iets circulair zou kunnen worden. Dit belemmert innovaties en systeemveranderingen.

Plastic kam niet gerecycled
En is zowel het woord ‘circulair’ als het woord ‘economie’ wel op z’n plaats als we kijken naar de lange termijn doelstellingen die zijn vastgelegd in zowel Nederlands als Europees beleid? Een van de belangrijkste doelstellingen vanuit het beleid is dat wanneer er nieuwe grondstoffen nodig zijn, deze uit hernieuwbare, algemeen beschikbare en onuitputbare bronnen moeten komen en duurzaam geproduceerd moeten worden. Zoals plastics uit gerecycled materiaal, biomassa of CO2.

Maar zover zijn we nog lang niet. Momenteel is de focus van de circulaire economie vooral gericht op de afvalfase en of een verpakking of product recyclebaar is. Maar producten mogen niet bij de plastic verpakkingen ingezameld worden en worden helaas nu nog veelal verbrand. Dus je kunt een kam, tandenborstel of speelgoed wel recyclebaar maken, maar gerecycled worden de materialen nog niet. Hier is nog veel winst te behalen.

Vers brood of oud brood
De markt voor het inzetten van gerecycled materiaal of biobased materialen komt ook nog niet echt op gang omdat er een negatieve prijsprikkel voor de inkopers is. De prijs voor virgin fossiele plastics is een stuk lager dan voor gerecycled of biobased plastics. Je kunt het vergelijken met vers brood en oud brood. Stel je komt bij de bakker en deze vraagt: “Wil je een vers brood voor € 1,- of een oud brood voor €2,-. Tja, dan is de keuze snel gemaakt…

Als innovatiemakelaar help ik startups en mkb-bedrijven bij het verduurzamen van hun producten en verpakkingen zodat ze gaan passen bij de toekomst van de volgende generaties. Omgedraaid help ik producenten en verwerkers van duurzame materialen om de weg naar de markt te vinden. Er wordt rekening gehouden met hoe de materialen gesourced, geproduceerd en verwerkt worden. Verder ook hoe en waar ze ingezet worden en in welk land de mogelijke afvalfase plaatsvindt.

Exportproduct op vuilnisbelt
Nederlandse bedrijven zijn goed in export maar dat betekent dus dat je in veel gevallen te maken hebt met afzet in landen waar nog helemaal geen plastic inzameling of recycling plaatsvindt. Waar producten of verpakkingen direct verbrand worden (veelal ook nog in open vuur met gevaar voor gezondheid en milieu) of op de vuilnisbelt belanden. Hier zou meer rekening mee gehouden moeten worden.

We hebben nieuwe innovatieve materialen nodig die meerdere mogelijkheden bieden aan het einde van hun leven. Die dus de eigenschappen bezitten om zowel recyclebaar te zijn daar waar het kan óf te dienen als voedsel voor micro-organismen daar waar het moet. Steeds rekening houdend met milieu, maatschappij en de grenzen van onze ecosystemen. En dan volgen de verdienmodellen vanzelf!

Caroli Buitenhuis, Innovatiemakelaar ChemistryNL voor renewable materials

Wil je contact opnemen met Caroli Buitenhuis?
Voor innovatievragen rondom het ontwikkelen van bioplastics, het verduurzamen van producten of verpakkingen of een bezoek aan de Bioplastics Hub in Amsterdam, kun je contact opnemen met Caroli Buitenhuis via info@greenserendipity.nl. Meer informatie over de activiteiten van Green Serendipity vind je hier.

Gratis deskundige support om te versnellen

Menu