BLOG
Innovation Agents op missie
Maandelijks geeft een innovation agent van ChemistryNL je inzicht in zijn/haar dagelijkse werk. Lees de blogs van:Martin van Dord, Caroli Buitenhuis, René Reijtenbagh, Eric van Sprang, Marco Tibaldi and Robert-Jan Lamers.
Deze maand: Robert-Jan Lamers
Blog: AI creëert tal van kansen voor Chemistry of Life
De veranderingen in chemie en life sciences gaan snel, mede door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). AI kan grote hoeveelheden data analyseren en daar patronen uit halen, wat heel handig is in de complexe wereld van chemie en life sciences. Start-ups spelen daarbij een belangrijke rol door met behulp van AI nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Zo verandert door AI bijvoorbeeld de manier waarop nieuwe medicijnen worden ontdekt, genetische data wordt geanalyseerd, medische diagnoses worden gesteld en nieuwe materialen worden ontworpen.
Het ontdekken van nieuwe medicijnen is een lang proces waar veel geld mee is gemoeid. Door middel van AI kunnen miljoenen chemische verbindingen worden doorzocht om te voorspellen welke het meest veelbelovend zijn als nieuwe medicijnen. Hierdoor kan de tijd en het geld dat nodig is voor medicijnontwikkeling aanzienlijk worden verminderd, van jaren naar slechts enkele maanden waarin veelbelovende nieuwe medicijnkandidaten worden geïdentificeerd.
Iedereen heeft een uniek genetisch profiel, wat betekent dat dezelfde behandeling niet voor iedereen even goed werkt. AI kan worden ingezet om genetische informatie te analyseren en behandelingen op maat te ontwikkelen. Door DNA-sequenties te onderzoeken, kan voorspeld worden welke ziektes iemand waarschijnlijk zal ontwikkelen en welke behandelingen het beste zullen werken. Deze gepersonaliseerde geneeskunde heeft de potentie om de gezondheidszorg enorm te verbeteren door behandelingen specifiek af te stemmen op het individu.
Diagnostische fouten kunnen ernstige gevolgen hebben. AI helpt artsen om deze fouten te verminderen door medische beelden zoals röntgenfoto’s en MRI-scans te analyseren. AI-systemen kunnen beelden snel en nauwkeurig beoordelen, soms zelfs beter dan menselijke artsen. Dit betekent dat ziektes eerder en nauwkeuriger kunnen worden gedetecteerd, wat leidt tot betere behandelingsresultaten.
AI wordt ook gebruikt om nieuwe materialen te ontwerpen met verbeterde eigenschappen. AI wordt gebruikt in combinatie met synthetische biologie om materialen te maken die sterker, lichter of duurzamer zijn. Dit heeft toepassingen in diverse industrieën, van elektronica tot landbouw, en helpt bij het ontwikkelen van verbeterde producten die daarnaast minder schadelijk zijn voor het milieu.
Als innovatiemakelaar Chemistry of Life probeer ik te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe ideeën, producten en processen binnen Chemistry of Life, en het vinden van toepassingen hiervoor. Ik zie de vragen rondom AI binnen Chemistry of Life toenemen. Zo help ik momenteel een start-up bedrijf dat een AI-tool heeft ontwikkeld waarmee real-time gegevens van patiënten kunnen worden verzameld en deze patiënten kunnen op basis daarvan worden voorzien van persoonlijke monitoring en begeleiding, vanaf afstand. Dit maakt snellere besluitvorming en effectievere patiëntbehandeling mogelijk. Het bedrijf wil de AI-tool gaan inzetten voor een andere toepassing. Door contacten te leggen met onderzoeksinstellingen en andere bedrijven binnen mijn netwerk, het faciliteren van samenwerking en het delen van kennis probeer ik het bedrijf verder te helpen. Het wijzen op subsidiemogelijkheden hoort hier ook bij.
Laat het mij weten wanneer je innovatievragen hebt met betrekking tot Chemistry of Life, ik vind het leuk om ook jouw bedrijf te helpen!
Meer informatie over onze innovation agents:
Gratis deskundige support om te versnellen
Wie zijn onze innovation agents?