Columns

Oktober 2021

De economie in Nederland is weer booming, de AEX staat op recordhoogte, de arbeidsmarkt is hot, en de huizenmarkt zelfs too hot to handle. Een mooie tijd dus om te beginnen aan een nieuwe venture, en met grote maatschappelijke uitdagingen zien steeds meer ondernemers mogelijkheden om ambitie en innovatie te koppelen aan het maken van een impact. Twintig jaar geleden begonnen mensen een start-up om rijk te worden, maar tegenwoordig worden veel startende ondernemers gedreven door hun ambities om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor grote vraagstukken. Ik vind dat een bijzonder hoopgevende ontwikkeling!

Start-ups in de chemie zijn goed in het najagen van ambities om impact te maken; het beste kan dat in combinatie met het verzorgen van een goede business case, want ook economische duurzaamheid is belangrijk om de eindstreep te halen. Er zijn veel mooie voorbeelden te noemen van bedrijven die de 3 P’s goed kunnen combineren. Wel eens gehoord van Plantics (Arnhem), die prachtige meubelen maken van een thermoset bioresin? Of van CuRe (Emmen), die zich richten op een nieuwe techniek voor het recyclen van polyester? En wat te denken van nieuwkomer Relement (Bergen op Zoom), die bioaromaten ontwikkelen voor coatings.

De meeste chemici zijn van huis uit niet enorm extrovert, dus zie je dit soort innovatieve bedrijven niet op de voorkant van de krant schreeuwen dat ze de wereld gaan veranderen. Maar progressie is er wel degelijk: Plantics won dit jaar samen met stoelenmaker Vepa de Renewable Material Award op een internationale conferentie, CuRe is een pilot plant gaan bouwen voor het her-polymeriseren van PET en Relement kondigde de eerste succesvolle financiering van TTT Smart Industries aan.

Publiciteit is voor starters enorm belangrijk: je trekt er medewerkers, partners en kapitaal mee aan, dus zorg dat je je laat zien. Laat ons weten als je baanbrekende innovaties in de chemie vertaalt naar een mooi bedrijf, want in Innovate & Connect geven we je graag een platform!

Tom van Aken – Avantium
Topteam Chemie, mkb vertegenwoordiger 

Lees hier de Innovate & Connect oktober 2021

Innovate & Connect nieuwsbrief
Onze Innovate & Connect nieuwsbrief verschijnt 4x per jaar en wordt samengesteld door onze Innovatiemakelaars en Innovatiecentra. Wil je deze nieuwsbrief ontvangen?
Aanmelden kan via e-mail. Klik hier.

Related categories:
Columns
Related articles:
Niets gevonden.
Niets gevonden.