Columns

Maart 2022

We zijn in de volgende fase van de Corona pandemie aangekomen, zodat we voorlopig afscheid kunnen nemen van mondkapjes, QR codes, continu testen en allerlei restricties. Door de oorlog in Oekraïne en de bijkomende onzekerheden over energieprijzen, grondstoffen en inflatie, is het nog steeds een onrustige tijd voor ondernemers om verder te bouwen aan hun bedrijf.

Dynamiek in de buitenwereld
Ook als je bezig bent met het ophalen van financiering is het belangrijk om je bewust te zijn van de dynamiek in de buitenwereld. Ik kan me herinneren dat we bij Avantium bezig waren om een financieringsronde af te sluiten in 2008 midden in de financiële crisis. Een aantal dagen voor de “closing” kondigde ING aan dat ze EUR 10 miljard staatsteun kregen om hun eigen vermogen te versterken. De investeringsarm van ING was een van de partijen die zou gaan participeren in Avantium, en ik heb enkele nachten slecht geslapen omdat ik bang was dat zij op het laatste moment uit het proces zouden stappen. Het bleek een onterechte zorg, want ING hield de rug recht en kwam aan boord als investeerder van Avantium.

Belangrijke lessen
Er wordt vaak aan mij gevraagd wat de belangrijkste lessen zijn van kapitaal aantrekken voor een start-up of scale-up. Ik denk dat ik een boek zou kunnen schrijven over de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 15 jaar bij het vinden van investeerders en de processen om financieringsrondes af te sluiten. Er is een aantal zaken die ik hier wil benoemen:

Ten eerste: bij het overtuigen van een investeerder ben je vaak lang bezig met het voorbereiden van het business plan en de presentatie voor investeerders, maar vergeet niet dat het team het belangrijkste criterium is voor het besluit om wel of niet te investeren.

Ten tweede: het is een proces vanaf de eerste presentatie tot het moment dat het geld op de rekening staat, en bij dit proces komt altijd een moment dat er een tegenslag of verrassing is. Belangrijk is om niet in paniek te raken, maar je te  realiseren dat dit bij het proces hoort.

Ten derde: je kan bij het aantrekken van financiering zo opgaan in het verkopen van je business plan, dat je vergeet om goed te analyseren of die nieuwe investeerder wel goed bij je bedrijf past. Als je er pas over na gaat denken nadat je aandelen in je bedrijf aan die investeerder verkocht hebt, dan is het te laat. Meestal gaat het om een langdurige relatie tussen investeerder en bedrijf, en moet je samen optrekken in goede en in slechte tijden, dus kijk er op tijd naar en denk er goed over na!

Heb je hulp nodig, weet je niet waar je moet zijn voor financiering, zoek je netwerkpartners, of heb je andere vragen, kijk dan op onze business portal of neem dan contact op met ChemistryNL.

Tom van Aken – mkb lid Topteam Chemie en CEO Avantium

Lees hier de Innovate & Connect maart 2022

Innovate & Connect nieuwsbrief
Onze Innovate & Connect nieuwsbrief verschijnt 4x per jaar en wordt samengesteld door onze Innovatiemakelaars en Innovatiecentra. Wil je deze nieuwsbrief ontvangen? Aanmelden kan via e-mail. Klik hier.

Related categories:
Columns
Related articles:
Niets gevonden.
Niets gevonden.