Innovation Agent
Robert-Jan Lamers | Immundnz

Blog maart 2023

De ontwikkelingen binnen het veld van Chemistry of Life gaan snel. Een voorbeeld van een snel ontwikkelende technologie is CRISPR-Cas. Deze techniek maakt het mogelijk  om genetisch materiaal zeer nauwkeurig en efficiënt te veranderen. Op deze manier kunnen ziekteverwekkende genen worden aangepakt. Een andere ontwikkeling die al langere tijd gaande is, is ‘personalised medicine’. Een voorbeeld hiervan is CAR-T therapie, een gepersonaliseerd type immunotherapie waarbij de eigen T-cellen, een type witte bloedcel, van een patiënt synthetisch worden gemodificeerd om kankercellen te doden. Ook worden er steeds meer nieuwe methoden voor medicijnafgifte ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld nanodeeltjes, om de effectiviteit van medicijnen te verbeteren.

Of neem drug repurposing, het vinden van nieuwe toepassingen voor bestaande geneesmiddelen. Dit wint steeds meer aan populariteit als een manier om het proces van het ontdekken van geneesmiddelen te versnellen. Op dit gebied gaan kunstmatige intelligentie en machine learning ook steeds vaker worden ingezet om potentiële kandidaat-geneesmiddelen efficiënter te identificeren, en om patronen en trends in grote datasets te vinden.

Een heel andere ontwikkeling zijn microfluidics en lab-on-a-chip technologieën. Deze worden ontwikkeld voor toepassingen op gebieden als medische diagnostiek en drug discovery. Deze technieken helpen onderzoekers om een steeds beter begrip te krijgen op de complexe interacties tussen eiwitten en andere moleculen die betrokken zijn bij biologische processen, en om deze interacties in real-time te visualiseren.

Of wat te denken van kweekvlees, vlees dat in een laboratorium gekweekt wordt? Synthetische biologie tenslotte stelt ons in staat om nieuwe materialen en kunstmatige levensvormen met nieuwe eigenschappen en functies te creëren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de recente ontwikkelingen binnen Chemistry of Life. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kunnen we de komende jaren nog veel meer doorbraken verwachten.

Als innovatiemakelaar Chemistry of Life probeer ik te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe ideeën, producten en processen binnen Chemistry of Life, en het vinden van toepassingen hiervoor. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in het veld en om te weten waar een ondernemer of onderzoeker terecht kan met zijn vraag. Van daaruit adviseer ik bedrijven, bijvoorbeeld over welke studies er gedaan kunnen worden om meer inzicht te krijgen in de werking van een medicijn, of welke testen er gedaan moeten worden die op grond van regelgeving nodig zijn voordat een medicijn in mensen getest kan worden. Ook kan ik helpen en meedenken bij vragen  over nieuwe analyse technieken, of welk toepassingsgebied het meest interessant of geschikt zou kunnen zijn voor een nieuw product. Door contacten te leggen tussen  onderzoekers en bedrijven en bedrijven onderling, het faciliteren van samenwerking en het delen van kennis probeer ik de onderzoeker of ondernemer vooruit te helpen. Het wijzen op subsidiemogelijkheden hoort hier ook bij. Laat het mij weten wanneer je innovatievragen hebt met betrekking tot Chemistry of Life, ik vind het leuk om mee te denken!

Robert-Jan Lamers, Innovation Agent ChemistryNL

Meer over Robert-Jan Lamers
Robert-Jan Lamers studeerde Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hierna promoveerde hij in Analytical Biosciences aan de Universiteit Leiden. Hij werkte bij TNO, Erasmus Medisch Centrum en Philips Research, voordat hij ondernemer werd op het snijvlak van chemie en life sciences. Hij richtte het bedrijf Abundnz op in 2011 en was medeoprichter van het bedrijf Immundnz in 2016.

Immundnz treedt op als een boetiekserviceprovider om gespecialiseerde in-vitro-immunologiediensten te leveren aan bedrijven op het gebied van medicijnontdekking, medtech en voeding over de hele wereld. Immundnz, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk met een volledig uitgerust laboratorium voor in-vitro-immunologie, heeft ook eigen interne onderzoeksprogramma’s om nieuwe assays en in-vitro-modellen te ontwikkelen op gebieden met een grote medische behoefte.

Robert-Jan is actief betrokken bij een breed netwerk van universiteiten, onderzoeksorganisaties, ziekenhuizen en binnen de industrie in Nederland, de EU en het VK, met een sterke focus op bio-analytische chemie, immunologie, biomarkers, in vitro modellen en medicijn ontdekking. Hij wil je graag helpen met vragen over Chemistry of Life en zijn netwerk voor je openstellen.

Contactpersoon Robert-Jan Lamers:
info@immundnz.com | www.immundnz.com

Gratis deskundige support om te versnellen
Meet the Innovation Agents