Beter begrip van DNA-vouwing via nieuw project

ChemistryNL en de Topsector Life Sciences & Health financieren samen het project ‘Directing cohesin’ waarin het mechanisme achter het vouwen van DNA wordt bestudeerd. De kennis die uit dit project voortkomt zou een eerste stap kunnen zijn naar het voorkomen van genetische aandoeningen als gevolg van dit mechanisme.

Ons genoom is de bibliotheek van onze genetische informatie en tegelijkertijd een biochemisch macromolecuul waarbij ook de vorm bepalend is voor belangrijke processen in onze cellen. Het cohesin-eiwitcomplex is een ‘moleculaire motor’ die lussen in het DNA legt die op hun beurt weer een rol spelen in de regulatie van genen en in de verdeling van chromosomen bij celdeling. Als daarin fouten optreden, kunnen ontwikkelingsstoornissen en kanker optreden. Hoe het cohesin-eiwitcomplex precies werkt is nog een belangrijke vraag in de genoombiologie.

In het project ‘Directing cohesin’ werken de wetenschappers van TU Delft, het Nederlands Kanker Instituut en Lumicks B.V. samen aan de ontrafeling van de werking van het complex. In het onderzoek worden zowel biofysische experimenten als celbiologiebenadering ingezet om genoomvouwing en cohesin te bestuderen. De inzichten die hiermee verkregen worden, kunnen een eerste stap zijn naar het voorkomen van aandoeningen als gevolg van fouten in het cohesin-eiwitcomplex.

ChemistryNL kent via de PPS-toeslagregeling €379.000 toe aan het project dat een looptijd heeft van 4 jaar.

Gerelateerde categorieën:
Nieuws
Gerelateerde artikelen:
Niets gevonden.
Niets gevonden.