Procedure voor de beslechting van geschillen

TKI Groene Chemie en Circulariteit zal in opdracht van het ‘Topteam Chemie’ de geschiktheidsbeoordeling uitvoeren. TKI Groene Chemie en Circulariteit is een onafhankelijke, privaatrechtelijke stichting met een eigen bestuur. Hoewel TKI Groene Chemie en Circulariteit goede relaties onderhoudt met alle relevante kennis- en innovatiepartners, waaronder NWO en TNO, en met een aantal daarvan ook (bedrijfs)overeenkomsten heeft, is het toch een geheel aparte juridische entiteit. TKI Groene Chemie en Circulariteit zal eventuele geschillen over de uitvoering en/of toepassing van het geschiktheidsonderzoek in behandeling nemen. Zij hanteert daarbij de insteek om het ontstaan ​​van geschillen te voorkomen en, als deze toch ontstaan, deze in goed overleg op te lossen.

De procedure voor geschillenbeslechting van de TKI bestaat uit de volgende stappen:

  1. Als de bij een beoordeling betrokken programmabestuursleden vragen hebben over de geschiktheid van een initiatief, nemen zij contact op met de initiatiefnemers (via TKI Groene Chemie en Circulariteit). In onderling overleg zullen de initiatiefnemers en de betrokken Programmabestuursleden proberen tot bevredigende oplossingen te komen. Mogelijke uitkomsten zijn zowel een aanscherping van het voorlopig oordeel door het opleidingsbestuur als een (gedeeltelijke) aanpassing van het voorstel door de aanvrager. Als er binnen een redelijke termijn geen bevredigende oplossing wordt gevonden, treedt stap 2 in werking:
  2. De programmabestuursleden informeren de directeur van TKI Groene Chemie en Circulariteit onverwijld over de situatie. De directeur bemiddelt en helpt bij het zoeken naar een bevredigende oplossing. Als een dergelijke oplossing niet binnen een redelijke termijn wordt gevonden, treedt stap 3 in werking:
  3. De aanvrager draagt ​​één externe deskundige voor die geen relatie heeft met het project. TKI Groene Chemie en Circulariteit gaat hetzelfde doen. De beide externe deskundigen gaan in gesprek met de betrokken Programmabestuurders, de aanvrager en de TKI-directeur. Onder leiding van de externe deskundigen komen de betrokken partijen tot een bevredigende oplossing. Als een dergelijke oplossing niet binnen een redelijke termijn wordt gevonden, treedt de laatste stap in werking:
  4. De externe deskundigen zullen de zaak voorleggen aan het College van Bestuur van TKI Groene Chemie en Circulariteit. Het College van Bestuur luistert naar de aanvrager, de betrokken Programmabestuursleden, de TKI-directeur en de externe deskundigen. De Raad van Bestuur zal dan een volledig gemotiveerd oordeel geven over ‘geschikt’ of ‘niet geschikt’. De beslissing van de Raad van Bestuur is definitief en bindend. Tegen hun besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk.