ZWINC waar ideeën werkelijkheid worden

ZWINC vernieuwt, vergroot en versterkt het ondernemersklimaat in de Regio Zwolle en is dé plek voor startups die bouwen aan een duurzame- en toekomstbestendige economie. ZWINC bestaat sinds oktober 2021 en is ontstaan uit het succesvolle Green PAC iLab. De in 2014 opgerichte startup-community, van de lectoraten Kunststoftechnologie van Windesheim en Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden, met de nadruk op kunststoffen.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk
Eind 2019 wint Green PAC iLab de EEPA Grand Jury Prize, waarmee de Europese Commissie de hub uitroept tot meest creatieve en inspirerende ondernemersinitiatief van Europa. In 2020 en 2021 groeit de incubator langzaam uit zijn voegen. Er komen meer startende ondernemers en er is meer ruimte nodig. Daarin verbreedt ook de focus. Kunststoffen blijven een belangrijk fundament, maar actuele thema’s als klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit winnen aan terrein. En daarmee komt de stap om te vernieuwen en de bladzijde om te slaan naar een nieuw hoofdstuk. ZWINC is het antwoord. Een nieuw concept, met hetzelfde vertrouwde gevoel. Dé incubator in de Regio Zwolle voor innovatieve startups in de brede maakindustrie.

Kennis en ondernemen onder één dak
De kracht van ZWINC zit hem in het samenbrengen van kennis en ondernemen onder één dak. De samenwerking met de lectoraten is daarin uniek en speelt een belangrijke rol. Om innovatie te bevorderen is nieuwe kennis nodig. Kennis die de lectoraten leveren en die ze uitdaagt om vanuit de praktijk te innoveren. Zo ondersteunen ze startups met het doen van haalbaarheidsonderzoeken en gebruiken ze de opgedane kennis om het onderwijs beter te maken. Het resultaat; onderwijs dat beter aansluit bij de praktijk en een ijzersterke startup community, met een state-of-the machinepark van extruders en spuitgietmachines tot de meest geavanceerde 3D-printers.

Startups verder helpen
Die matra is hetzelfde gebleven. Bij ZWINC krijgen startups de kans om van hun idee een haalbare business te maken. ZWINC ondersteunt startups in alle fases van groei, tegenslag, succes en ontwikkeling. De ondersteuning zit hem niet alleen in het bieden van een werkplek, maar juist in de coaching. Startups krijgen de ruimte om zichzelf en hun idee verder te ontwikkelen. Daarbij biedt ZWINC alle mogelijke hulp. Van het ontwikkelen van een ondernemersplan tot de daadwerkelijke productie en alle stappen daartussen. Denk aan het organiseren van funding, het bieden van de juiste kennis en actieve ondersteuning bij de ontwikkeling van de juiste techniek.

Innovatie hotspot
De iLab status blijft ongewijzigd. ZWINC is en blijft een belangrijke broedplaats voor innovatie om vanuit praktijkgerichte kennis te werken aan de wereld van morgen. De insteek is breder, maar het succes dat vanuit de voorgaande jaren is opgebouwd wordt gekoesterd. Green PAC met de beide lectoraten blijft, ook nu, een belangrijke partner die de komende jaren bijdraagt aan het verder brengen van de Regio Zwolle als dé innovatie hotspot voor de maakindustrie in Nederland.

Nieuwsgierig naar ZWINC of plannen om zelf te ondernemen in de maakindustrie? Kijk dan op de website of volg ze op LinkedIn.


Vlnr: Bastian Coes (directeur), Annachien Dijkstra (community manager), Eric Roetman (startup-coach en onderzoeker lect. Kunststoftechnologie), Paul Groenink (startup -coach), Jantina Boeve (office manager), Derek van Voorthuizen (startup-coach en onderzoeker lect. Kunststoftechnologie), Koen Hobelman (manager ZWINC en startup-coach)

Bekijk al onze innovatieve werkplekken