Shap3d Up b.v. is als start up onderdeel van Brightlands Innovation Factory en heeft als thuisbasis Chemelot Campus in Geleen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. De kans op genezing is tegenwoordig groot, maar bij ongeveer een derde van de vrouwen leidt de ziekte toch tot operatieve verwijdering van één of beide borsten. Het merendeel van deze vrouwen, 80%, kiest voor een externe borstprothese. De standaard verkrijgbare borstprotheses worden merendeels gemaakt van siliconen. Maar ze hebben een aantal nadelen; ze worden gedurende de dag warm, ze zijn slecht lucht- en vocht doorlatend en ze verschuiven. Met nieuwe technieken kunnen deze nadelen worden opgelost.

 

Door gebruik te maken van additieve technieken worden borstprotheses ontwikkeld die op maat gemaakt worden en ook gepersonaliseerd kunnen worden. Met scantechnieken kunnen exacte metingen worden gedaan. 3D printtechnieken zorgen voor maatwerk, personalisering en opschaling. En dankzij de toepassing van nieuwe materialen kan optimaal draagcomfort worden gerealiseerd.

 

Momenteel is men bezig met een onderzoek op gebied van materialen in combinatie met 3D printtechnieken. Dit doen we in een community bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), wat inhoudt dat studenten onder begeleiding van professionals meewerken aan het onderzoek. Een studente van Zuyd Hogeschool Applied Sciences schrijft momenteel haar Minor en een studente uit Brazilië zet het onderzoek voort binnen CHILL.

Menu