Afgelopen week bracht een Chinese delegatie van bedrijfsvertegenwoordigers en hoogleraren een bezoek aan Nederland, geleid door het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie (MOST) en de National Development and Reform Commission (NDRC). In het programma van de missie zaten een beleidsdialoog, bedrijfsbezoeken en een mini-symposium.
Met de focus op groene chemie en circulaire kunststoffen werd de dialoog georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Klimaat en Groene Groei en het Ministerie van Economische Zaken, waarin overheidsbeleid en initiatieven uit beide landen werden uitgewisseld. Directeur-Generaal Bedrijfsbeleid en Innovatie Erwin Nijsse en Adjunct-Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Zhang Ye (MOST) verzorgden de opening van de dialoog en bespraken de prioriteiten voor samenwerking. Na een welkom door het boegbeeld van ChemistryNL Jacqueline Vaessen, presenteerde Adjunct-Directeur Duurzame Industrie Maarten Neelis het Nederlandse beleid voor een duurzame en circulaire industrie. Teamleider Duurzame Industrie Mark Schmets en Senior Beleidsmedewerker Floris Lantzendorffer gaven vervolgens inzicht in het Nederlandse perspectief op internationale wetenschap- en technologiesamenwerking. Guo Jiaxu van het Administrative Centre for China’s Agenda 21 (NSFC) belichtte ten slotte de Chinese visie op duurzame industrie en samenwerking. Daarna belichtte Integration Director Tom Mathysen het Nederlandse voorbeeldproject Aramis. De dialoog werd gemodereerd door Mark Schmets en Frank Groenen van ChemistryNL.
Hoewel het overheidsbeleid in Nederland en China verschilt, kwamen beide delegaties duidelijk overeen dat zij zich inzetten voor een duurzame en circulaire toekomst.
Met de blik op groene chemie en circulaire kunststoffen kreeg de delegatie tijdens diverse bezoeken een kijkje in Nederlandse ontwikkelingen en het bijbehorende ecosysteem. De reis begon in Emmen, waar GETEC Emmen hun Greenwise Campus en andere initiatieven presenteerde. Aansluitend bezocht de delegatie de demonstratie-installaties van Paques Biomaterials en SENBIS. De dag ging verder op Chemiepark Delfzijl, waar Nobian vertelde over hun zoutactiviteiten. Na een rondleiding door het park bracht men een bezoek aan de BioBTX-proeffabriek bij ENTRANCE.
Op de Rijksuniversiteit Groningen vond een mini-symposium plaats over groene chemie en circulaire kunststoffen. Onder leiding van Moniek Tromp deelden Nederlandse experts als Gert-Jan Gruter, Herman Wories, Marc Spekreijse, Katja Loos en Francesco Picchioni hun inzichten. Verschillende Chinese deskundigen uit de delegatie belichtten ook het Chinese perspectief.
De missie eindigde vrijdag in Heerenveen, waar NTCP hun initiatieven presenteerde, wat zorgde voor een levendige discussie over kansen in Nederland.
Deze Chinese missie naar Nederland is een vervolg op de Nederlandse missie naar China van afgelopen september. Het programma werd opgesteld door ChemistryNL en NIN China.