Beton is één van de meest-gebruikte materialen in de bouw. In een, door ChemistryNL gefinancierd project, werken Avans Hogeschool en het bedrijf ABT Consulting Engineers aan een nieuw type beton op basis van klei en mycelium. Het voordeel? Dit betontype is volledig natuurlijk en circulair en draagt zo bij aan een duurzame samenleving.
Conventioneel beton bestaat uit een mengsel van water, aggregaat en cement. Met name cement flinke impact op het milieu: met een uitstoot van 5 tot 8 procent op de totale wereldwijde CO₂-emissie is de cementsector zelfs een van de meest vervuilende industrieën. Verschillende onderzoeksgroepen werken aan duurzamere vormen van cement.
In het project MycoClay doet Avans Hogeschool een haalbaarheidsstudie naar beton op basis van klei en mycelium. Projectleider Neha John: “We onderzoeken welke samenstelling en behandeling leidt tot een product dat vergelijkbare eigenschappen heeft als het beton dat nu wereldwijd wordt toegepast in de bouw. Als we daar een beeld van hebben, gaan we ook de economische haalbaarheid in beeld brengen en willen we de duurzaamheidseffecten in kaart.”
Neha werkt in het project samen met haar collega’s Fran Ortega Exposito en Marianna Ansiliero de Oliveira Coelho. Fran over het idee achter de nieuwe betonsoort: “Klei heeft fantastische eigenschappen voor de bouw, maar het ontbreekt aan langdurige waterbestendigheid. Door mycelium door de klei te laten groeien voeg je als het ware een binder toe en zou je die stevigheid en waterbestendigheid moeten verkrijgen. Je hebt dus geen cement meer nodig en daarmee maak je flinke duurzaamheidswinst.”
Marianna: “Een tweede duurzaamheidsvoordeel zit in het circulaire karakter van MycoClay. Na de sloop kun je het materiaal weer uiteen laten vallen en eventueel hergebruiken. Met het traditionele beton is dat niet mogelijk en kun je het alleen hergebruiken voor laagwaardige toepassingen.”