21 november: ChemistryNL Future Festival

Op 21 november organiseert ChemistryNL de eerste editie van het Future Festival. Laat je inspireren, praat mee met andere innovators en verschilmakers en ontdek hoe we ons gemeenschappelijke innovatieve vermogen kunnen inzetten voor een groene economie en duurzame maatschappij.

De inschrijving is gesloten. Check hier of er nog mogelijkheden zijn

Programma

09.30 – 10.00 Inloop en registratie

10.00 – 10.15 Welkom in de Future Expo door hosts Jacqueline Vaessen en Ayla Schneiders

10.20 – 11.05 A green conversation on innovation: environmental artificial intelligence – Milan Meijberg

11.05 – 11.35 Paneldiscussie jong talent, met Monalisa Goswami (TNO), Noë Watson (UvA), Thomas Freese (Circolide B.V. || Green Labs NL), Tessa de Koning Gans (UT/Universiteit Twente) en Marie Brands (Young Groenvermogen)

11.35 – 11.50 Pauze

11.50 – 12.35 Break-outs for the future I

  • Biogrondstoffen van de toekomst
  • Digital skills: Unlock the future of work! 
  • Kritieke grondstoffen veilig gesteld voor de toekomst
  • Voorkom een economische lockdown met toekomstige sensortechnologie
  • Circular plastics, een duurzame toekomst?
  • Chemie van de toekomst

12.35 – 13.30 Lunch

13.35 – 14.20 Break-outs for the future II

  • The Future of Circular – Yes we Can – Carbon
  • Solving the issues of the batteries of the future
  • Future Green Skills
  • Young Professionals Shaping the Future in Chemistry
  • Internationaal samenwerken voor een sterke toekomst

14.20 – 14.40 Pauze

14.45- 15.60 Business Round Table onder leiding van Paul van Liempt, met onder andere Marieke Blom (ING), Michael Boot (Vertoro), Marissa de Boer (Susphos), Allard Castelein (Speciaal Vertegenwoordiger Grondstoffenstrategie) en Tom van Aken (Avantium)

16.00 – 16.15 Wrap-up door hosts Ayla Schneiders en Jacqueline Vaessen

16.15 – 17.15 Netwerkborrel

Inspirerende breakouts

Ochtendprogramma

Biogrondstoffen van de toekomst
Nu we fossiele grondstoffen zoveel mogelijk in de grond willen laten zitten, worden agrarische zij- en reststromen een steeds belangrijkere feedstock voor de productie van  materialen. BioBased Circular stimuleert de biogrondstoffenproductie en faciliteert van de inrichting van de nieuwe ketens. Voor ieder proces zijn de grondstoffen anders en ieder proces vraagt ook om andere spec’s. BioBased Circular wil naar industriële standaarden toewerken. In deze sessie gaat Kirsten Steinbusch (BioBased Circular) met de deelnemers na waar de behoeftes liggen en aan welke eisen de kwantiteit en kwaliteit van de agrarische stromen moet voldoen. De input wordt meegenomen in de formulering van toekomstige calls en in het beschikbaar stellen van budget voor biogrondstoffenproductie en de raffinage ervan voor de verdere ontwikkeling van biobased waardecirkels.

Digital skills: Unlock the future of work!
Join us for an engaging workshop where we dive into the digital trends shaping tomorrow’s skills landscape. Discover innovative learning strategies, assess your digital maturity, and explore how to accelerate reskilling in a rapidly evolving world. Don’t miss this opportunity to equip yourself for the future! Moderated by Onno de Vreede (ChemistryNL) and Frans van den Akker (Royal Haskoning DHV).

Kritieke grondstoffen veilig gesteld voor de toekomst
Waar maken we de producten van de toekomst van, en hoe zorgen we ervoor dat we deze in de toekomst kunnen blijven produceren zonder afhankelijkheid van buitenlandse en/of niet-Europese mogendheden? Dit is een uitdaging die minstens zo omvattend en complex is als de energietransitie. Er zijn nieuwe grondstoffen en materialen nodig, maar ook andere manieren om deze te winnen, de producten te ontwerpen en te produceren, en de materialen terug te winnen door efficiënte recycling. In deze sessie gaat Luc Kikkert (TNO) in op de uitdagingen én de kansen.

Voorkom een economische lockdown met toekomstige sensortechnologie
Gaat de stikstofproblematiek zich herhalen rond de oppervlaktewaterkwaliteit? Alle tekenen wijzen erop dat we op weer een economische en maatschappelijke verlamming afstevenen. Monitoring en beheersing van de (oppervlakte)waterkwaliteit en identificatie van verontreinigingsbronnen is cruciaal om verlamming van industrie, landbouw en andere sectoren te voorkomen. In deze interactieve workshop schetsen Eric van Sprang (SensingNL) en Oscar van den Brink (SensingNL) het technologisch raamwerk voor actiegerichte waterkwaliteitsmonitoring.

De toekomst van circulaire plastics
Hoe ver kun je gaan in circulariteit? Wanneer schieten we door en wordt circulariteit belangrijker dan duurzaamheid? Tijdens de sessie geven Marcel van Eijk (NTCP) en Gerrit Klein Nagelvoort (Veolia) hun visie en gaan in gesprek met de deelnemers: hoe kunnen we zo circulair mogelijk gaan werken?

Chemie van de toekomst
Als leverancier van materialen heeft de chemie een belangrijke sleutel in handen voor een circulaire en klimaatneutrale economie. Maar hoe ziet die economie er dan uit? Welke rol speelt de chemie in het Nederland van de toekomst? En welke rol speelt Nederland in wereldwijde chemie? Denk mee in een interactieve sessie met het Ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Middagprogramma

The Future of Circular – Yes we Can – Carbon
CO2 is een interessante bron van hernieuwbare koolstof. Maar het is ook een zeer inert molecuul. Dat betekent dat chemische routes om CO2 te omzetten naar chemisch bouwblokken die we hard nodig hebben voor onze samenleving, zoals voedsel, plastics, medicijnen, zeer energieintensief zijn. Als we toegang hebben tot goedkoop, schoon en betrouwbare energiebronnen, dan is CO2 zeker de Holy Grail wat betreft onze materiaaltransitie. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met Carbon Capture and Utlisation (CCU) in Nederland en de rest van de wereld? Door middel van feiten en cijfers gaan we jou triggeren over de toekomst van CCU; is het nou een sprookje of zijn er echt toepassingen waar CCU de winnende technologie kan zijn? En wie weet? Misschien samen komen we tot sectoren en markten waar het het beste past! De sessie wordt gemodereerd door Monalisa Goswami (TNO).

Solving the issues of the batteries of the future
How can the issues of  the next generation of batteries be tackled? Even without knowledge of batteries, you can contribute to solving the issues in this session. During the session, the theory of inventive problem-solving is used. Elena Orlova (Battery Competence Center) and Kirsten Nijland (Battery Competence Center) will explain the theory and then you can start developing new solutions. And if you need battery knowledge, two PhD students can assist you. Of course, the theory can also be used in other situations.

Future Green Skills
Biobased Circular (BBC) gaat veel nieuwe kennis opleveren voor de circulaire waardeketens (waardecirkels) in Nederland. Die nieuwe kennis stimuleert en versnelt de komst van biobased kunststoffen. Om deze kennis daadwerkelijk toegepast te krijgen, zijn mensen nodig. En daarvoor heeft BBC een Human Capital Agenda. Tijdens deze sessie doen Annemieke van Barneveld (Wageningen University & Research), Onno de Vreede (ChemistryNL), Harmen Veldman (Regieorgaan SIA) en Gerlinde van Vilsteren (Wageningen University & Research) uit de doeken hoe ze hieraan ga werken en welke cruciale rul learning communities hierin spelen.

Catalysts for Change: Young Professionals Shaping the Future in Chemistry
Hosted by Young GroenvermogenNL
Join us for an engaging and interactive panel discussion where we explore the evolving career paths and dive deep into the future of the chemical sector. We’ll discuss how the next generation of chemists is addressing global challenges and driving innovation. Whether you’re just starting your career or have years of experience, this session will inspire collaborative thinking about shaping the future of the chemical sector. Hosted by Pedro Mazaira Couce  (Young GroenvermogenNL) and Marie Brands (Young GroenvermogenNL).

Internationaal samenwerken voor een sterke toekomst
ChemistryNL wil open innovatie in een internationale context versnellen, terwijl we tegelijkertijd kennis, capaciteiten en strategische autonomie verwerven. In deze sessie bespreken we Internationale samenwerking via consortia met Horizon-fondsen: waar zitten kansen en hoe dien je een succesvolle aanvraag in? Ook belichten we de samenwerkingverbanden met verschillende landen die van belang zijn voor het Nederlandse chemische ecosysteem. De sessie wordt gemodereerd door Frank Groenen (ChemistryNL) en John Heynen (RVO).

Praktische gegevens

Wanneer: 21 november, 10.00 – 18.00 uur
Waar: De Observant, Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort

Meld je nu aan
Deelname aan het Future Event is gratis, maar aanmelden is verplicht. De inschrijving is gesloten. Check hier of er nog mogelijkheden zijn