Het leven van een innovatiemakelaar in de tweede Corona “lockdown”

Ondanks het feit dat er al veel geschreven is over de effecten van de COVID-19 pandemie op ons dagelijkse werkzaamheden, heb ik toch besloten om dit als onderwerp te pakken voor deze maandelijkse “”InnovatieMakelaarsblog”. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een tweede periode van thuiswerken, kinderen die onverwachts geen school hebben, weinig tot geen sociale contacten, alles via Teams, Zoom en Webex, honden die gaan blaffen en verbouwingen is voor een innovatiemakelaar, zoals ik, niet het werkwalhalla.

Als Innovatiemakelaar begeleiden wij bedrijven met specifieke onderzoeks- en ontwikkelingsvragen om hen te helpen bij het verder brengen van hun innovaties. Meedenken, genereren van ideeën en het identificeren van de juiste samenwerkingspartners en onderzoeksgroepen, project consortia bouwen en vinden van funding is dus core business.

De huidig beschikbare digitaal oplossingen zijn zeer zeker een efficiënt hulpmiddel. Ook voor de Innovatiemakelaar. Je kunt meerdere bijeenkomsten op een dag plannen. Digitale post-itjes plakken, interactief mindmappen, parallelle sessies houden. Het kan allemaal digitaal. En voor de luie mensen onder ons, je kunt aanwezig zijn en toch ook niet. Of ben je dan juist aan het multitasken omdat je ook je mail kunt beantwoorden tijdens een meeting?

Reizen hoeft niet meer en dat is vooral handig als je met buitenlandse partners werkt. Al met al kunnen lopende zaken efficiënt worden afgehandeld. Maar dan weet je al wat je aan elkaar hebt en is duidelijk wat er moet gebeuren.

Het gebruikelijk koffiemomentje, het loopje naar het apparaat of naar een ander zaaltje wordt overgeslagen. Met al deze zittende besprekingen en relatiegeschenken die er in december komen, moeten we dus de coronakilo’s in de gaten gaan houden. Tenslotte is “zitten” het nieuwe roken. Ik merk echter dat het efficiënt plannen van de besprekingen het wint van af en toe een half uurtje gaan wandelen.

Na een aantal webinars, workshops, helpathons en challenges digitaal te hebben gevolgd, kom ik toch tot de conclusie dat fysieke bijeenkomsten beter geschikt zijn voor het genereren van de nieuwe rare ideeën. Het zijn de gesprekken bij de posters, stands, koffie of bij het lunchbuffet waar je onbekenden tegenkomt en waar je spontaan gaat sparren over de zojuist gegeven presentatie of over gemeenschappelijke interesses. Het zijn deze ontmoetingen die je nieuwe inzichten en ideeën geven. Dat maakt mijn werk als innovatiemakelaar nu juist zo boeiend.

Nog een nadeel van digitale bijeenkomsten; Als je iemand via het scherm in een groep ontmoet, dan moet hij of zij wel van het scherm afspatten wil je deze persoon kunnen herkennen bij een volgende fysieke bespreking. En als je ze herkent dan blijkt de persoon in kwestie langer te zijn dan je dacht, een heel ander stemgeluid te hebben, lekkere luchtje te gebruiken of een toupetje te dragen.

Met andere woorden, als innovatiemakelaar kan ik weliswaar efficiënt werken in een lockdown. Toch voel ik me behoorlijk gekortwiekt. Daarom wens ik mijzelf en jullie allemaal in 2021 weer fysieke bijeenkomsten toe. Nu alleen hopen dat ik jullie in levende lijve herken. Goed 2021!

Dr. ir. Laura M’Rabet, Innovatiemakelaar ChemistryNL voor chemistry of life.

Wil je Laura digitaal ontmoeten:
Bezoek dan om 12:45u de online sessie van GoChem en ChemistryNL op 9 december aanstaande bij CHAINS 2020

Laura M’Rabet:
Het faciliteren en uitvoeren van toegepast onderzoek is mijn passie. Dit is wat mij elke dag inspireert en waarom ik met plezier naar mijn werk ga. In 2010 ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer, waarbij ik expertise in life science, biochemie en marketingervaring combineerde. Core business is het ontwikkelen van R&D-strategieën voor succesvolle implementatie en marktintroductie.

Vanaf 2017 ben ik gedetacheerd bij Stichting Utrecht Science Park om de unieke R&D-infrastructuur van Utrecht Science Park te ontsluiten voor partijen binnen en buiten het Science Park. Dit via één van de ChemistryNL iLabs, het Utrecht Science Park InnovatieLab Life Science & Chemistry. Dit is een open innovatielab waar publieke en private organisaties samenkomen en in co-creatie de vertaling van fundamenteel onderzoek naar toepassingen mogelijk maken en implementeren in het dagelijks leven.

Linkedin profile Laura M’Rabet
Meet the Innovation Agents

Menu